marți, 24 decembrie 2013

Mini-amandine

Aceste mini amandine super-apetisante ii sint dedicate, cu toata dragostea, lui mami a mea iubita pentru ca amandina e prajitura ei preferata!!! De fapt, cred ca ar putea trai linistita numai cu amandine, atat de mult ii plac :D
Dar va este dedicata si voua, evident :)

Ingrediente:
Blat:
- 6 oua
- 150 g. zahar
- 30 ml. apa
- 30 ml. ulei
- 20 g. cacao
- 8 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt (optional)
Sirop:
- 400 ml. apa
- 100 g. zahar
- 2 plicuri cappuccino de ciocolata/caramel
- 1 sticluta esenta de rom
Crema:
- 3 galbenusuri
- 100 g. zahar pudra
- 300 g. unt
- 3 linguri cacao
Mod de preparare:
Separati albusurile de galbenusuri; bateti albusurile spuma (tare-bat :P), cu un praf de sare si de preferinta intr-un bol de sticla, perfect curat si uscat. Adaugati zaharul, apa si galbenusurile frecate cu ulei si amestecati totul cu o spatula/lingura (nu cu mixerul), de jos in sus, usor, pana se incorporeaza albusurile.
Dupa ce incorporati albusurile, adaugati cate putin din faina amestecata cu cacao, in prealabil cernute, si praful de copt, daca vreti sa fiti siguri ca blatul creste indeajuns (desi daca albusurile sint batute bine, nu exista aceasta problema). Amestecati usor intreaga compozitie.
Turnati aluatul intr-o tava de aprox. 34 cm lungime/ 23 cm. latime, tapetata cu hartie de copt apoi o bagati la cuptor pt 30-35 de min la 175 de grade; ultimele 5 minute ridicati temperatura cuptorului pana la 180 de grade. Blatul se lasa la racit si apoi se taie in 2.
Se pregateste siropul: se pun toate ingredientele pentru sirop intr-o craticioara la fiert si din momentul in care incepe sa fiarba mai lasam pe foc 5 minute. Se adauga esenta de rom si se lasa la racit.
Crema: se amesteca untul (la temperatura camerei) cu zahar pudra. Se mixeaza pana se dizolva zaharul, dupa care adaugam galbenusurile, rand pe rand, si cacaua; mixam pana obtinem o crema spumoasa.
Daca nu va place ideea de galbenusuri crude in crema, nu le adaugati! Crema iese minunat si fara ele.
Asamblare: se aseaza pe un platou prima jumatate de blat. Se insiropeaza bine cu siropul rezultat apoi se adauga trei sferturi din crema. Se aseaza cealalta jumatate de blat deasupra cremei si se insiropeaza din nou.
Se glazureaza cu crema ramasa, din care punem in prealabil 4, 5 linguri deoparte pentru aveline :P
Prajitura se tine la frigider, pentru minim 3 ore sau cel mai indicat -peste noapte.
Se taie apoi in patrate si se orneaza cu ciocolata topita, alba sau neagra, ori cu ambele, cum am facut eu ;)
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu