duminică, 1 decembrie 2013

Ceapa umpluta

Ingrediente

  • 4 cepe rosii mai mari
  • 50 g bacon
  • 2 linguri ulei masline
  • 1/2 cana parmezan razuit
  • sare si piper dupa gust
  • cateva frunze de patrunjel
  • optional: 1-2 lingurite otet balsamic
  • Reteta aceasta este cu siguranta una inedita, care va atrage multi curiosi si pofticiosi. Nu se prepara greu doar ca sunt cativa pasi pe care sa ii urmati. Sigur vor fi multi cei care va vor solicita reteta.

    Cum se prepara ceapa umpluta?

    Sunt trei pasi: fierbere, umplere, coacere. Alegeti ceapa, care este mai mare si are si codita aceea in sus. Treceti ceapa, cu tot cu coaja, printr-un jet de apa rece. Puneti apa la incalzit intr-un vas si adaugati cepele. Nu indepartati coaja pentru ca astfel veti putea pastra leguma intacta. Fierbeti aproximativ 20-30 de minute sau pana ce devine moale, astfel incat sa o puteti scobi  de miez. Lasati-o sa se raceasca ar apoi taiati foarte putin partea de jos, unde sunt mustatile. In felul asta ceapa va sta mereu in sus, fara sa se rostogoleasca in timpul coacerii. Taiati si capacelele iar apoi, cu ajutorul unui cutit subtire si ascutit, scobiti in interior, dar fara a distruge “peretii” exteriori. Decoiti apoi ceapa si porniti cuptorul la 200 grade C. Taiati foarte fin baconul si patrunjelul si amestecati-le cu uleiul, sarea si piperul. Umpleti cepele cu ajutorul unei lingurite, doar pana la jumatate. Spatiul ramas este pentru a adauga si parmezanul.
    Pentru coacere folositi o tava mai inalta, in care puneti foarte putina apa ( de un deget, sa zicem). Asezati cepele si lasati-le la copt timp de 20-30 de minute pana ce parmezanul devine auriu. In ultimele 5 minute adaugati si capacelele peste ceapa, dar nu de la inceput, ca altfel nu se mai rumeneste parmezanul. Iar cand serviti, calda sau rece, puteti adauga un strop de otet balsamic, pentru a combina gustul dulce al cepei cu cel acrisor al otetului.

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu